Sociale fotografie
Op de clubavond van 14 februari stond “Sociale Fotografie” centraal, Diana presenteerde wat Marcel in PowerPoint had ontworpen.
Sociale fotografie is een vorm van fotografie die gaat over mensen en de sociale positie die zij innemen in de samenleving. Vaak wordt de wat minder rooskleurige kant van de maatschappij belicht. Somber en observerend, eenzaamheid en leegte, eenvoud dan wel saaiheid kunnen tot uitdrukking worden gebracht. Dikwijls in zwart-wit, maar ook wel in kleur. Dat wil niet zeggen dat alleen zware emoties vertegenwoordigd worden, sociale fotografie kan net zo goed blijdschap of verwondering tonen.
Centraal in deze vorm van fotografie staat emotie: wat je ziet moet een bepaald gevoel losmaken bij de kijker. De sfeer die vertegenwoordigd wordt moet bijna tastbaar zijn, het is essentieel om deze te vangen. En meteen ook de grootste uitdaging, voor de fotograaf. Hiermee is ook meteen het verschil met straatfotografie of candid fotografie gemaakt, waarbij emotie een veel kleinere (of soms geen) rol speelt. Bovendien kan sociale fotografie overal opgenomen worden: buiten, in huis, in publieke gebouwen, op kantoren. Het is een vertegenwoordiging van de tijdgeest, bijna een document voor een latere generatie.
Om het verhaal dat de foto vertelt ging het deze avond. Door naar dit soort foto’s te kijken en er over te praten en er over na te denken kun je leren hoe je een verhaal kunt vertellen met foto’s. Ze zijn niet mooi of esthetisch, je gaat ze niet aan de muur hangen maar ze hebben wel een haakje. Ze blijven emotioneel hangen. Een groot aantal foto’s werden gepresenteerd, waarbij het de bedoeling was dat we om de beurt wat over de foto in beeld gingen vertellen
Vertellen wat je ziet en wat je er bij voelt. Voelt het goed of juist niet? Wat denk je dat de fotograaf probeert te vertellen en is dat gelukt? Zit er nog een ander verhaal in de foto? Ben je door het verhaal vergeten dat je naar een foto kijkt? Waar zou deze foto gebruikt kunnen zijn en door wie?
Als (maandelijkse) opdracht kregen we mee om maximaal 5 foto’s in te leveren die gebaseerd zijn op sociale fotografie. Het liefst recente foto’s maar omdat deze opdracht voor de meesten out of the box is, mogen er ook foto’s uit de oude doos ingeleverd worden.